29.4.2013

Munkit hillotäytteellä

Vappu lähestyy ja sen kunniaksi päätin tehdä munkkeja. Tein kahdenlaisia, toiset ovat sokerissa kieritettyjä mansikkahillomunkkeja ja toiset Arnoldsin herkkujen tyylisiä suklakuorrutemunkkeja vaniljakremetäytteellä. Herkullisia tuli molemmista eikä öljykään syttynyt palamaan, joten tää onnistui täydellisesti :) Tässä resepti teillekin.

Munkkitaikina

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
200 g voisulaa
1 tl kardemummaa
2 kananmunaa
15 dl vehnäjauhoja

paistamiseen
1 ½ l öljyä

täytteeseen 
hilloa

koristeeksi
hienoa sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää joukkoon suola, sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja munat. Lisää voisula ja sekoita joukkoon jauhot, vaivaa taikina tasaiseksi.
Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä noin puolisen tuntia jotta taikina kaksinkertaistuu.

Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja muotoile taikinasta tanko. Jaa tanko noin 40 osaan ja pyörittele niistä pullia. Taputa pullat hieman matalemmiksi ja anna kohota peitetttynä 30min.
Kaada öljy kattilaan ja kuumenna 180 asteeseen. Käytä paistomittaria tietääksesi oikean lämpötilan (tai laita pieni pala taikinaa öljyyn, jos se ruskettuu minuutissa, öljy on tarpeeksi kuumaa. Höyryävä ölju on liian kuumaa. Öljy voi alkaa palamaan, muista ettet yritä sammuttaa sitä vedellä, vaan tukahduta kannella.

Jos haluat tehdä rinkelin muotoisia munkkeja, tee tässä vaiheessa sormin reikä pullan keskelle ja pyörittele reikää hieman suuremmaksi, käytä tarvittaessa jauhoja apuna.
Laita muutama munkki öljyyn ja paista noin 1-2 minuuttia. Käännä, kun pinta on ruskettunut ja paista toista puolta noin minuutti. Nosta munkit reikäkauhalla kuivumaan talouspaperin päälle.

Kun munkit ovat hieman viilentyneet, on täytön/koristelun aika. Täytä viilentyneet munkit hillolla pursotinta apuna käyttäen. Pyörittele täytetyt munkit tämän jälkeen hienossa sokerissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti